Monday, November 7, 2011

Presidentinvaalit 2012 - mistä on kyse?

Presidentinvaalit ovat taas ovella, eikä kukaan tunnu tietävän mistä oikeastaan on kyse. Toiset kaipaavat vahvaa presidenttiä, toiset taas haluavat viedä presidentiltä lopunkin vallan. Ehkäpä on kaikkien kannalta hyvä, että presidentinvalta heikkenee koko ajan!

Kun vuoden 2012 presidentinvaalit lähestyvät, on hyvä muistuttaa mistä oiken on kyse. Vuonna 2000 voimaan astui uusi perustuslaki, joka rajoitti presidentin valtaoikeuksia huomattavasti. Vielä Kekkosen aikana presidentti oli ollut iso pamppu, jonka mahtikäskyllä kaadettiin hallituksia ja hajotettiin eduskuntia.

Koivisto oli kuitenkin parlamentarismin kannalla. Siitä alkaen presidentin valtaoikeuksia on vähennetty, ja vallan painopiste on siirtynyt hallitukselle ja pääministerille. Suomalaisessa parlamentarismin muodossahan eduskunta on vastuussa hallitukselle, eikä päinvastoin!

Presidentti johtaa ulkopolitiikkaa, mutta sitä ei enää ole


Uuden perustuslain mukaankin presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhdessä valtioneuvoston (hallituksen) kanssa. Jos esiin nousee tilanne, jossa hallitus ja presidentti ovat erimielisiä, ratkaisee presidentin kanta.

Käytännössä hallituksessa varsinkin porvarit ovat demaripresidenttien aikakaudella halunneet rajata lähes kaiken pois ulkopolitiikasta. EU-asiatkaan eivät heidän mielestään ole ulkopolitiikkaa -- vaikka esimerkiksi Hesari ei tätä ymmärrä raportoidessaan Euroopan tapahtumista ulkomaanosioissaan.

Virkanimitysoikeuksia kavennettu


Presidentiltä on viety myös oikeus nimittää monia virkamiehiä. Esimerkiksi maaherroja seuranneet aluehallintovirastojen ylijohtajat ovat nykyään valtioneuvoston nimeämiä takavuosien poliitikkoja.

No ei tilanne aikaisemmin sen paremmin ollut, mutta nykyään nimitykset menevät aikaisempaa selvemmin hallituspuolueille. Poliitikot palkitsevat aina omiaan, nyt vielä aikaisempaa avoimemmin.

Jonkin verran presidentillä on sentään jäljellä virkanimitysoikeuksia. Hän nimittää esimerkiksi
  • Suomen pankin pääjohtajan
  • oikeuskanslerin
  • ministeriöiden päälliköt
  • tuomarit

Oikeudenkäyttöön liittyy myös presidentin oikeus armahtaa rikoksista tuomittuja joko kokonaan tai osittain.

Nyt siis valmistaudumme valitsemaan seremoniamestaria, jonka tehtävistä tärkein on pitää uudenvuoden puhe televisiossa. Jos valitsemme porvarin, hän todennäköisesti toivottaa kansalaisille jumalan siunausta. Jos valitsemme demarin, saamme pärjätä ilman jumalaa!

No comments:

Post a Comment